Search by Colour

Beige

Black

Blue

Brown

Cream

Elm

Granite

Green

Grey

Limestone

Maple

Marble

Metallic

Multicolured

Oak

Orange

Pink

Purple

Red

Slate

Stone

Walnut

White

Wood

Yellow

Yorkstone

Beige

Black

Blue

Brown

Cream

Elm

Green

Grey

Limestone

Maple

Marble

Metallic

Multicolured

Oak

Orange

Pink

Purple

Red

Slate

Stone

Walnut

White

Wood

Yellow

To view products available in your market, please select a country.

Read our cookies policy
United Kingdom  Change Country
Change Country: Close Window
Read our cookies policy
Sample Basket | item(s)

Case Study: Belong Warrington care village

Project:Belong Warrington care village
Location:Cheshire, UK
Main contractor:Pozzoni Architecture Ltd
Products used:Expona Design Stone and Effect PUR, Expona Design Wood PUR
High design and high performance Expona Design luxury vinyl tiles were used to create a modern bistro at the Belong Warrington care village in Cheshire recently.
The £9.5 million state-of-the-art Belong Warrington care village, designed by Pozzoni Architecture Ltd, is a community facility, including village centre amenities, households for residents who require 24 hour dementia and nursing care, and independent living apartments. Since opening, it has been visited by care home owners and designers from all over Europe as an example of excellent care home design. The bistro on the ground floor is open to the public and provides a family friendly environment serving food, drink and snacks.

Wood effect Expona Design luxury vinyl tiles in Light Elm were installed in the bistro, reception area, corridors and also in the village exercise studio. This grey toned wood design features authentic swirled grain detail and a textured surface emboss for added realism. Natural material effects are popular flooring choices for care environments as they are familiar and help create a homely rather than clinical look. The use of the same flooring design throughout the ground floor also aid residents in navigating around the building and ensures they perceive the flooring as a continuous surface.

David Pointon, Business Support Manager at CLS Care Services commented, “We’re delighted with the finished look of our bistro. With the installation of this beautiful flooring we’ve been able to create a place where our residents will enjoy spending quality time with their family and friends. The natural look of the flooring is familiar to our residents living with dementia, so it helps to project a relaxing and calming environment, contributing to reduced anxiety levels.“
Download PDF Case Study

Related Case Studies